Bolivar

Het merk Bolívar werd in 1902 opgericht door Josè Fernández Rocha. Het is vernoemd naar de grote vrijheidsstrijder Simon Bolívar, die in de 19e eeuw grote delen van Zuid-Amerika bevrijdde van de Spaanse koloniale overheersing. Rocha moet een groot bewonderaar zijn geweest van “El Libertador” (de Bevrijder), zoals Simon Bolívar bekend stond. Niet alleen noemde hij het merk naar hem, de dozen en het onderste derde deel van de sigaren sieren tot op de dag van vandaag het portret van de vrijheidsstrijder. Ook de sterke smaak en kracht van de sigaren doen recht aan deze geweldige persoonlijkheid.

In 1954 werd het merk verkocht aan de familie Cifuentes, waarna de productie werd overgebracht naar de fabriek van Partagás, die ook na de revolutie tot op de dag van vandaag niet is veranderd. Het merk is sinds de oprichting ononderbroken in productie geweest en er zijn weinig wijzigingen in de formatportfolio geweest.

De beroemdste sigaar voor verzamelaars is de legendarische Gold Medal, een half-gouden folie verpakte Lonsdale die in zijn originele blend, stopgezet in 1992, een van de sterkste en meest aardse Habanos in de geschiedenis is. Sinds 2004 zijn er steeds nieuwe edities in kleine aantallen. De laatste editie uit 2007 was een smaakvol uitgebalanceerde, maar eerder milde versie van het origineel. De productie eindigde in 2011. In 2019 werd een porseleinen pot gelanceerd om het 30-jarig jubileum van de Duitse exclusieve importeur 5th Avenue te vieren. Deze bevat 30 sigaren van de klassieke Belicosos Finos en zal in de toekomst zeker een begeerd collectors item worden.

Bolívar-sigaren behoren tot de sterkste en meest aromatische van alle Habanos. Het merk is vooral populair bij kenners en ervaren rokers vanwege de krachtige en onderscheidende smaak. Alle formaten van het merk worden gekenmerkt door zware aardse aroma’s gecombineerd met een fruitige, citrusachtige noot. De productie vindt nog steeds plaats in het hart van Havana in de fabriek van Partagás.