Cohiba

De Cohiba is het topproduct van de Habanos SA merkpiramide. Dit vlaggenschip van de Cubaanse sigarenindustrie is waarschijnlijk de bekendste sigaar ter wereld. De Espléndidos of de legendarische Lanceros, de favoriete sigaren van Fidel Castro, zijn tot ver buiten de grenzen van habanofiele sigarenrokers bekend.

Cohiba-sigarenproductieproces
Alle formaten worden gerold in El Laguito, de fabriek waar alleen de beste Cubaanse torcedores werken. Hier heeft men het voorrecht om de bladeren van de hoogste kwaliteit van elke tabaksoogst van een jaar voor alle andere fabrikanten te selecteren. Bovendien wordt, in tegenstelling tot de gebruikelijke methode, de ruwe tabak onderworpen aan een extra derde gisting. De Seco en de Ligero rijpen vervolgens nog 18 maanden in cederhouten vaten. Zo krijgt de Cohiba zijn onmiskenbare smaak, gekenmerkt door grasachtige tonen die gepaard gaan met sterke geroosterde aroma’s zoals vanille, cacao en koffie.

De sigaren van de klassieke lijn (dit zijn alle sigaren die zonder nummers zijn aangeduid) kunnen worden ingedeeld van medium tot sterk. De nieuwere Siglo-serie met de formaten Siglo 1 t/m 6 (of I t/m VI met Romeinse cijfers) wordt aanbevolen voor beginners; Hiervan in het bijzonder de Siglo II, die het volle aroma van een Cohiba op een milde manier presenteert, zonder de onervaren roker te overweldigen met te veel complexiteit en aardsheid. Als u hiernaar op zoek bent, raad ik u de klassieke Robusto en de Espléndidos aan.

Trouwens, Siglo betekent “eeuw” in het Spaans, de Linea Siglo werd oorspronkelijk gemaakt voor de vijf eeuwen die waren verstreken sinds de ontdekking van Cuba of Amerika door Christopher Columbus. Een sigaar voor echte kenners is de Lancero, de eerste, de meest bekende Cohiba. Met zijn slanke ringmaat van 38 en een lengte van 192 mm is het een zeer elegant formaat dat met zorg moet worden gerookt. Te veel of te veel trekken zal ze snel opwarmen en hun rijke, middelsterke smaken bederven.

Wetenswaardig
Volgens de legende kreeg Fidel Castro in 1963 een sigaar van dit formaat aangeboden door een van zijn lijfwachten. De lijfwacht genaamd Chicho kreeg deze van een collega-torcedor genaamd Eduardo Rivera, die ze rolde voor eigen gebruik of voor vrienden. Castro was zo onder de indruk van de sigaar dat hij Rivera inhuurde als zijn persoonlijke sigarenroller. Vanaf 1964 gaf Castro deze sigaren, nog steeds naamloos en met persoonlijke banderollen, weg als diplomatieke geschenken aan buitenlandse staatslieden. De productie begon in 1966 in wat nu de El Laguito-fabriek is, en vanaf dat moment werden de sigaren Cohiba genoemd, zoals de Taino-indianen hun sigaren noemden in de tijd van Christopher Columbus. Alleen de formaten Laguito No. 1 – 3 werden geproduceerd, Lancero, Corona Especiales en Panatela.

Pas in 1982 werd het mysterieuze merk aan het publiek gepresenteerd en vrijgegeven voor de export. Vanaf 1989 werd de Linea Classica samen met de Esplendido, de Exquisito en de Robusto gecreëerd. In 1992 werd de lijn 1492 toegevoegd, het assortiment omvat nu de Siglo I – VI sigaren, één sigaar voor elke eeuw sinds Columbus Cuba ontdekte.

Exclusieve Cohiba’s – speciale edities
Naast de klassieke serie, die altijd in sigarenwinkels verkrijgbaar is, zijn er voor speciale gelegenheden keer op keer gelimiteerde specialiteiten uitgebracht die erg populair zijn bij verzamelaars. In 1997 bijvoorbeeld, Habanos S.A. voor het 30-jarig jubileum van het merk in 45 “Limited Edition Cohiba 30 Aniversario Humidors” samen met 1.000 keramische potten op de markt. Deze stukken zijn nu moeilijk en duur te vinden, net als de Millennium Reserve Jars die zijn geproduceerd om de millenniumwisseling te vieren.

De nieuwe editie van de Guayasamin-humidor is ook al heel lang niet meer verkrijgbaar, een bijzonder hoogwaardige speciale humidor waarvan het deksel een motief toont van de overleden Ecuadoraanse kunstenaar en vriend Castro Osvaldo Guayasamín, die werd gecoat met 24-karaats goudpoeder. De humidor, die beperkt is tot 50 stuks, bevat 90 Cohiba-sigaren in verschillende formaten samen met een persoonlijk door Castro ondertekend certificaat. De eerste editie van deze humidor is door Guayasamín persoonlijk ontworpen ter gelegenheid van het jubileum in 1997.

Het laatste hoogtepunt is zeker de Cohiba Aniversario 50 humidor die in 2016 voor het 50-jarig jubileum werd gelanceerd. Uitgedost met 50 sigaren voor een prijs van “slechts” ca. € 400.000, is de humidor zeker geen koopje, maar zal zeker een must-have worden voor ’s werelds meest actieve verzamelaars. Er werden er slechts 50 gemaakt, de eerste werd geveild voor $ 320.000 tijdens het Habanos-festival in de lente van 2016.