Montecristo

Het merk Montecristo werd in 1935 opgericht door Alonso Menéndez. Na succesvolle deals in New York en Florida kocht de rijke Spanjaard de Cubaanse fabriek van Particulares en begon meteen met het ontwikkelen van zijn eigen merk. De naam gaat terug op de beroemde roman “De graaf van Monte Cristo” van de Franse schrijver Alexandre Dumas. Deze roman was een van de meest populaire werken die de torcedores destijds tijdens hun werk kregen voorgelezen.

Het merk ontwikkelde zich uiterst succesvol, zodat Menéndez zijn winst kon gebruiken om in 1937 de mislukte H. Upmann-fabriek op te kopen en daar in de toekomst de productie van beide merken voort te zetten. Hij was altijd erg bezorgd over het succes van zijn merk, alleen de beste tabakken werden gebruikt voor de productie van de sigaren onder speciale rijpingsprocessen. Klanten beloonden dit, de verkoopcijfers bleven stijgen en ook het merk H. Upmann wist zich te herstellen. Uiteindelijk moest de fabriek zelfs verhuizen naar een groter pand om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.

Slechts vijf Montecristo-formaten werden geproduceerd tot na de revolutie, de nr. 1 tot nr. 5. Pas in 1969, nadat de El Laguito-fabriek was gebouwd, werden drie nieuwe formaten geïntroduceerd, de Especial No. 1 en 2 en de Joyita, identiek aan de eerste drie Cohiba-formaten. In de jaren zeventig werden de A- en B-formaten toegevoegd en de Montecristo A maakte het een Guinness-inzending als de duurste sigaar ter wereld. Hun enorme formaat (RM 47, 235 mm) maakte ze erg populair bij zakenbazen en filmsterren.

Montecristo Ediciónes Limitadas: Speciale edities van het merk
In 2004 begon de Edmundo-familie, genoemd naar Edmont Dantes, de held van de Dumas-roman, met de Edmundo. De sigaar werd zo succesvol dat in 2006 de Petit Edmundo volgde, en in 2010 werd een Grand Edmundo geproduceerd als de Edición Limitada.

Dit is echter slechts de jongste van een succesvolle familie van Ediciónes Limitadas uit het huis Montecristo. Eerdere vintage specialiteiten zoals de Robusto, de Double Corona, de formaten C en D en de Sublimes waren doorgaans snel uitverkocht en zijn nu gewilde collectors items.

In 2012 kwam daar nog een Limitada bij, de Montecristo 520, een Robusto Extra met een ringmaat van 55 en een lengte van 155 mm. In de jaren daarna waren en zijn er regelmatig limited special editions van dit gerenommeerde merk.