Over Ed

Waar komt mijn passie voor sigaren vandaan? Tja, in eerste instantie waren het vooral de mooie sigarenbandjes die mijn aandacht trokken. Opa rookte sigaren en ik zal een jaar of 8 geweest zijn toen ik begon met sparen. Het mooist waren de grote die boven in de kistjes zaten, z.g. kistetiketten. Toen de “collectie” begon te groeien werden ze in een schrift geplakt. Gewoon met Velpon. Als kind weet je niet beter. Gelukkig heb ik de meeste nog (inmiddels meer dan een halve eeuw oud)!

Zelf begon ik met roken toen ik een jaar of 16 was. Sigaretten wel te verstaan. Na een paar jaar vond ik het welletjes en ben ik er weer mee gestopt. Tijdens een feestje of bruiloft vond ik het echter gezellig om een sigaar (mee) te roken. Zo kwam het dat ik op een gegeven moment een sigarenzaak binnenstapte om een kistje sigaren te kopen. “Welke wil je hebben?” wordt er dan gevraagd. Dat wist ik natuurlijk niet. De eigenaar heeft mij toen een stuk of 4 verschillende sigaren meegegeven en ik moest maar terugkomen als ze op waren. Gedurende enkele maanden ging ik bijna wekelijks terug. Steeds voor andere sigaren. De longfillers bewaarde ik in een plastic zakje (in de koelkast). Uiteindelijk bleek ik een voorkeur te hebben voor een oud Cubaans merk. Die vond ik het lekkerst en rook ik met enige regelmaat nog steeds. In die tijd kocht ik ook m’n eerste humidor voor maar liefst 40(!) sigaren. Cutter en deugdelijke aansteker had ik inmiddels al. Zo ging het verder. Sigarenclubjes, roken met sigarenvrienden et cetera. We vlogen zelfs naar Genève om sigaren te kopen 😉

Heden ten dage wordt er in mijn “casa” wel wat minder vaak gerookt maar ik blijf natuurlijk sigarenliefhebber. De tabakszaken worden inmiddels schaarser en mijn vaste adresje “Jansen-Quicken” aan de Roermondse Hamstraat is er in 2020 mee gestopt. 100 jaar heeft deze winkel bestaan en mijn overgrootvader kocht daar al sigaren! Sigarenmaker Tinus Vinke werkte bij de bekende sigarenfabriek “De Olifant”. Tot zijn dood (hij werd 92 jaar) rolde Tinus nog iedere dag sigaren van uitstekende kwaliteit. Deze sigaren zijn door “De Olifant” goed bewaard en worden alleen bij uitzonderlijke gelegenheden aangeboden. Dat werden dus de jubileumsigaren van Jansen-Quicken!