Partagás

Partagás is een van de oudste en bekendste sigarenmerken in Cuba. Alle sigaren in de diverse portfolio zijn geclassificeerd als medium tot sterk, met aardse en peperige aroma’s en een sterke tabakssmaak. De beroemde Partagás-fabriek in het hart van Havana is niet alleen een populaire bestemming voor liefhebbers.

Wetenswaardigheden
In 1845 bouwde de Spanjaard Don Jaime Partagás Ravelo een grote sigarenfabriek genaamd Real Fábrica de Tabaco Partagás op 60 Industria Street in Havana. Zelfs als het huisnummer later werd gewijzigd in 520, is dit gebouw nog steeds in gebruik op dezelfde plaats en is het daarom de oudste producerende sigarenfabriek in Cuba. Naast het Capitolio is het een van de bezienswaardigheden van de stad en een van de meest populaire toeristische bestemmingen.

Zelfs tijdens het leven van Don Jaime moeten de zaken uitstekend zijn geweest, aangezien dit voor die tijd een zeer grote fabriek was. Partagás gaf zichzelf de naam “Royal Manufactory” omdat het (naar verluidt) belangrijke figuren in Europa en leden van Arabische koninklijke families van sigaren heeft voorzien. Een deel van de reden voor zijn succes was het feit dat hij enkele van de beste plantages in de Vuelta Abajo bezat en persoonlijk de tabak selecteerde die hij geschikt achtte voor verdere verwerking. Hij was ook een van de eerste producenten die experimenteerde met verschillende soorten fermentatie en gerijpte tabak. Bovendien wordt aan hem toegeschreven dat hij de eerste fabriekseigenaar was die zijn scooters een lezer gaf om hun werk minder eentonig te maken en ze een bepaald opleidingsniveau te geven.

Volgens de legende vond hij de dood vanwege een liefdesaffaire. Hij werd op het hoogtepunt van zijn carrière neergeschoten op een van zijn plantages en stierf kort daarna.

Zijn zoon José Partagás nam toen het bedrijf over. Aan het einde van de eeuw verkocht de familie Partagás de fabriek aan een bankier genaamd José A. Bance. In 1900 verkocht hij het vervolgens aan de familie Cifuentes. In 1954 konden de merken Bolívar en La Gloria Cubana worden gekocht.

Na de revolutie verlieten de Cifuentes Cuba, de productie in de fabriek ging ongehinderd door met de merken Partagás, Cifuentes, Ramón Allones, Bolívar en La Gloria Cubana. Met uitzondering van Cifuentes worden deze merken daar nog steeds gemaakt.

Partagás Ediciónes Limitadas: Exclusieve speciale edities
In 1995, om het 150-jarig jubileum van het merk te vieren, produceerde Habanos 150 stuks van een jubileumhumidor. Bij dezelfde gelegenheid waren er ook 150 humidors met Salomones-sigaren, wat de renaissance van dit indrukwekkende figurado-formaat inluidde. De Partagás Salomones wordt vandaag de dag nog af en toe in kleine aantallen geproduceerd. Ook in de Ediciónes Limitadas, geproduceerd sinds 2000

Partagás-sigaren: enkele aanraders
Voor mij persoonlijk is een van de beste, zo niet de beste, een dubbele Corona, de Lusitania. Met een ringmaat van 50 en een lengte van 184 mm eist ze een weloverwogen gelegenheid om haar aandacht tot twee en een half uur te geven. De tijdsinvestering wordt beloond met een onvergelijkbaar rookgenot. Pittige gebrande aroma’s van koffie en cacao mixen met een lichtzoete noot, de smaakbeleving neemt continu toe over de gehele lengte. Deze sigaar kan gewoon door beginners gerookt worden want het is een van de mildere vertegenwoordigers binnen het merk, ondanks zijn uitstekende smaak.

Het meest populaire model van het merk, de Series D No. 4. Deze klassieke Robusto (RM 50, 124 mm) is ideaal na een stevige maaltijd, gecombineerd met een glas rum. Het is van alle merken een van de meest populaire Robusto’s ter wereld en is ook verkrijgbaar in een praktische aluminium koker. Zijn iets kortere zusje, de Serie D No. 5, bestaat uit dezelfde tabaksmelange.

Als je het nog sterker en tegelijkertijd elegant wilt, moet je de Presidentes pakken. Deze figurado presenteert de klassieke Partagás-smaak en is ook extreem gevarieerd vanwege het ongebruikelijke formaat tijdens het roken.

De short is ideaal voor kort maar krachtig rookgenot tussendoor. Het Minuto-formaat (RM 42, 110 mm) verrast ook met extreem sterke, aards-peperige aroma’s, waar je op het eerste gezicht niet aan zou denken dat de kleine er toe in staat is. Het is verkrijgbaar in dozen van 25 of kasten van 50, we raden de kastversie aan.

Tot slot is een klassieker van het merk aan te raden, de 8-9-8. Deze sigaren in het Lonsdale-formaat (RM 43, 170 mm) danken hun naam aan het type verpakking. Ze worden aangeboden in een gelakte houten kist in drie lagen van 8-9-8 stuks. Ze presenteren ook de typische Partagás-smaak, liggen elegant in de hand en rijpen ook buitengewoon goed in de luchtdichte doos.