Quintero

In 1924 openden Agustin Quintero en zijn broer een sigarenfabriek in Cienfuegos. De volledige naam van het merk is: “Quintero y Hno” (“Quintero y Hermano”, dt.: Quintero en broer). Op verschillende punten is er sprake van in totaal vier broers. Aan de andere kant spreekt het feit dat de naam “Quintero y Hno.” (Hermano – broer, enkelvoud) en niet “Quintero y Hnos.” (broers, meervoud) op de etiketten kan worden tegengesproken.

Het merkteken is waarschijnlijk in hetzelfde jaar gemaakt, namelijk 1924. De registratie vond echter waarschijnlijk plaats in 1930. Sommige bronnen stellen dat dit pas in 1940 is gebeurd. Hier is geen echte verklaring voor. Er wordt aangenomen dat Agustin Quintero gewoon “vergat” om zich te registreren omdat zaken als de kwaliteit van de sigaren belangrijker voor hem waren. Het merk “Quintero” staat definitief in het officiële exportregister uit 1940 onder Agustin Quintero y Cía. geregistreerd in Cienfuegos. In die tijd was het merk “Quintero” een van de weinige bekende Habanos die buiten Havana werden gemaakt.

Cienfuegos is een van de grootste en oudste tabaksprovincies van Cuba, vaak de “parel van het zuiden” genoemd. Agustin Quintero zelf benadrukte: “Mijn Habanos, Quintero y Hno., komen uit Cienfuegos en ik ben er trots op!” Het was maar een heel kleine fabriek aan de Calle D’Clouet 16 in Cienfuegos. Vastgesteld kan worden dat de erfgenamen veel minder zorgvuldigheid hebben betracht bij het selecteren van de tabakken en daarmee de reputatie van het merk hebben aangetast. En ze beschouwden het feit dat de sigaren uit Cienfuegos kwamen en niet in Havana werden gemaakt meer als een “fout”. Vanaf dat moment benadrukten ze dat de sigaren absoluut gelijkwaardig waren aan die uit Havana. Daarmee hebben ze het merk misschien beroofd van zijn heel speciale ‘iets’.

Feiten over wie of in welke vorm de onderneming na Quintero’s overlijden is voortgezet, zijn niet bekend. Na de revolutie kwam de productie in staatshanden. Tegen het einde van de jaren zeventig was het portfolio van het merk geslonken tot in totaal tien formaten: zes handgemaakt en vier machinaal gemaakt. Eind jaren 80 en begin jaren 90 werd de productie van bijna alle handgemaakte “Quintero” overgeschakeld naar machines. Sinds enkele jaren worden de sigaren van het merk “Quintero” echter weer volledig met de hand gemaakt – totalmente a mano. De insert is een zogenaamde medium filler: de insert bestaat uit grote bladdelen, geen hele bladhelften. Maar het zijn ook geen short fillers, zoals vaak ten onrechte wordt aangenomen, waarbij het inlegvel alleen maar uit “bladknipsels” bestaat. Desalniettemin wordt het inzetstuk “tripa corta” genoemd (“kort inzetstuk” of eigenlijk: “knippen” van cortar, Spaans – te snijden)

De kleine fabriek in Cienfuegos waar het merk Quintero werd “geboren” bestaat nog steeds en is open voor bezoekers.

Quintero is een van de meest betaalbare Habanos op de markt. Tegenwoordig zijn alle beschikbare vitola’s handgemaakte zogenaamde medium fillers. De laatste toevoegingen in het midden van de jaren 2010 waren de kleinere en dikkere formaten Petit Quintero en Favoritos. Vroeger waren er ook machinaal gemaakte Mini’s en Purito’s, maar die zijn inmiddels nergens meer te krijgen.