Saint Luis Rey

Het merk Saint Luis Rey werd rond 1940 geïntroduceerd door het Britse bedrijf Zamora en Guerra. Een overeenkomstige vermelding van het merk is te vinden in het officiële exportregister uit 1940. Destijds was het bedrijf gevestigd aan de Calle Maximo Gómez 810 in Havana. Er zijn twee versies van de oorsprong van de naam. Volgens de eerste versie was het toneelstuk “The Bridge of San Luis Rey” van Thornton Wilder bepalend voor het vinden van de naam. Het werd gepubliceerd in 1927. Dit stuk werd vooral beroemd door de gelijknamige film uit 1944.

De tweede versie is echter waarschijnlijker:

De naam is samengesteld uit de naam van de zeer belangrijke tabaksregio San Luis in de Vuelta Abajo en de term “King”, Spaans: “el Rey”.

Misschien verwijst de naam ook naar de stad San Luis, de hoofdstad van de gelijknamige regio. Zelfs vandaag de dag staat deze regio vooral bekend om het kweken van uitstekende wrappers voor Habanos. De tweede versie is ook waarschijnlijker omdat de Vista van het merk een typisch aanzicht van een tabaksplantage in de Vuelta Abajo laat zien.

Het merk Saint Luis Rey is een “Engels” merk, waarbij de naam interessant genoeg een combinatie is van Engelse en Spaanse woorden: Saint (Engelse spelling), Luis en Rey (Spaanse spelling). Volgens een contract uit 1940 werd het merk exclusief op de Britse markt verkocht. Handelspartner was het bedrijf “N.R. Silverstone sigaar Limited”. Tijdens de revolutie ging de productie ononderbroken door. In 1960 werd een nieuw contract getekend tussen Cubatabaco en het bedrijf “N.R. Silverstone Cigar Limited” over distributie in Engeland. Dit contract voorzag ook in de exclusieve distributie van het merk in Groot-Brittannië. De verdere export van sigaren van dit merk naar andere landen was verboden.

Pas in de jaren negentig werd deze exclusiviteit opgeheven. In 1993 begon Habanos dit merk over de hele wereld te exporteren. Sinds enkele jaren heeft het bedrijf “N.R. Silverstone” nam onder haar leiding de distributie van de sigaren van het merk “Saint Luis Rey” in Groot-Brittannië over. Alle andere Cubaanse sigarenmerken werden in Engeland al op de markt gebracht door het bedrijf “Hunters and Frankau”. “Hunters and Frankau” heeft sinds 2002 de exclusieve distributierechten voor alle Cubaanse merken.

De sigaren van het merk Saint Luis Rey genieten door de intensieve en sterke smaak van alle formaten een uitstekende reputatie bij sigarenliefhebbers. Ze zijn gemaakt van bladeren van de Vuelta Abajo.

Een laatste opmerking: er was een merk met een zeer vergelijkbare naam, namelijk “San Luis Rey”. De twee merken moeten echter niet worden verward, omdat ze niets met elkaar te maken hebben. De naam “San Luis Rey” werd eind jaren tachtig geïntroduceerd voor een cigarillo-product in samenwerking met het bedrijf Villiger-Söhne. Tegenwoordig bestaat dit merk echter niet meer, in 2002 werd de productie stopgezet.