Sigaren

Laat ik alvast voorop stellen dat ik geen sigaren goeroe ben. Wat ik op deze site schrijf zijn persoonlijke bevindingen en meningen!

Gedurende de tijd dat ik sigaren rook heb ik stilaan een voorkeur ontwikkeld voor Cubaanse sigaren. Waarom geen Nederlandse sigaren? Zoals ik al zei is dit puur een kwestie van persoonlijke smaak. Dat een Partagas Lusitania voor mij een absolute topsigaar is wil niet zeggen dat iedereen deze lekker vindt! In Nederland worden er gelukkig ook nog heerlijke kwaliteits-sigaren gefabriceerd. De Felicidad van Van der Donk is er bijvoorbeeld zo een. En wat dacht u van de heerlijke sigaren die Hovens in Tegelen fabriceert? Koop eens een kistje van De Olifant… Proberen is het motto!

Zelf ben ik met name liefhebber van Cubaanse longfiller sigaren (het binnengoed van een longfiller is gemaakt van hele stroken tabaksbladeren) en bewaar deze in een z.g. humidor(*). Een humidor heeft een relatieve luchtvochtigheid van 68 tot 70% en dat is ideaal voor handgemaakte longfiller sigaren.

Nederlandse sigaren zijn z.g. shortfillers. Het binnengoed bestaat dan uit fijngesneden tabak. Dit maakt deze sigaren veel minder gevoelig voor vochtwisselingen. Een Nederlandse sigaar bewaar je in een humidor met zo’n 55 tot 60 % luchtvochtigheid. Je kunt deze echter best lang bewaren zonder humidor.

Het is zeker NIET aan te bevelen om Cubaanse en Nederlandse sigaren gemixt- of bijeen in dezelfde humidor te bewaren.

(*) Een humidor is een bewaarkistje dat sigaren in conditie houdt. Dit kistje bootst de luchtvochtigheid na van het land waar de sigaar gemaakt is. Dit gebeurt door het bevochtigen van de kist middels z.g. humidifiers of humicare crystals. Humidors zijn verkrijgbaar in diverse maten en prijsklassen. Het is vooral belangrijk dat deze goed sluit en afdicht.

Humidor
Humidor als kastje.