Sigarenproductie

De productiemethoden en -processen zijn als volgt:

Uitpakken
Bij het uitpakken wordt het blad zorgvuldig uitgepakt en bevochtigd om schade aan met name het dekblad te voorkomen. Dit gebeurt in speciale luchtkamers.

Mengen
Master Blenders, in elke fabriek, bestellen tabak uit de centrale magazijnen volgens hun productieschema. Ze selecteren tabak niet alleen op basis van de basisclassificaties (volado, seco, ligero, enz.), maar ook op de specifieke gebieden waar het vandaan komt en op andere kwaliteiten die de unieke kenmerken van een sigaar vormen. De exacte samenstelling/recepten zijn alleen bekend bij de Master Blenders en worden net zo bewaakt als het recept van Coca Cola.

Op de dag dat de sigaren worden gerold zal de Master Blender de tabak in bundels voorbereiden met de juiste hoeveelheid van elk blad om een ​​partij sigaren te maken. De rollers krijgen een bundel blaadjes samen met een basisrecept van percentages volado, seco en ligero.
Kleine sigaren met een ringmaat van minder dan 36 bevatten geen Ligero-blad.

Handgemaakte sigaren – Totalmente a Mano Tripa Larga (long filler)
Voor volledig handgemaakte long filler sigaren legt de roller (Torcedora) eerst een bindblad uit. Dit zal een licht tot niet gearomatiseerd blad zijn – vaak een afgewezen wikkelblad of voladoblad.
De roller verzamelt dan een bundel van full size (Tripa Larga) filler bladeren, vouwt ze en rolt ze in een buis. De bladeren zijn gerangschikt met de lichtere smaakpunten aan de voet van de sigaar. Het sterker gearomatiseerde, langzamer brandende Ligero-blad wordt in het midden van de sigaar geplaatst. Vervolgens wordt de bundel gevormd door de filler vanaf de voet op het aangelegde bindblad te rollen. De kop van de bundel wordt afgesneden en de bundel wordt in een houten mal geperst om de vorm van de sigaar te vormen.

Na deze fase worden de bundels onderworpen aan een zuigtrektest. Dit testen begon omstreeks 2002; aanvankelijk werden alleen willekeurige sigaren op zuigkracht getest op minimale trekdruk. Nu ondergaat elke sigaar een zuigtest om te voldoen aan zowel de minimale als de maximale trekdruk.

Het dekblad wordt vervolgens voorbereid met de gladde kant naar buiten. Na het bijsnijden van de blootgestelde rand wordt de gevormde bos op het dekblad gelegd en gerold, beginnend bij de voet van de sigaar. Van het overgebleven dekblad wordt een klein stukje gesneden om een ​​kapje te vormen, die over de kop van de sigaar wordt gelijmd. De afgewerkte sigaar wordt vervolgens op lengte gesneden.

Handgemaakte sigaren – Totalmente a Mano Tripa Corta (short filler)
Handgemaakte Short Filler-sigaren hebben een binnengoed dat bestaat uit bladafval van de bundels long filler sigaren in combinatie met andere geselecteerde gehakte tabak. Er worden echter wel full-size bind- en dekbladen gebruikt. Sommige shortfiller-sigaren worden nog steeds geproduceerd door Habanos S.A.

Machinaal gemaakte sigaren – Mecanizado
Machinaal vervaardigde sigaren werden geproduceerd vanaf de jaren 1950 en werden gemaakt met long- of short filler tabak. Ze konden in grote hoeveelheden worden geproduceerd en waren aanzienlijk goedkoper dan handgemaakte sigaren.

Bijna alle machinaal vervaardigde sigaren werden ooit geproduceerd in zowel volledig machinale als met de hand afgewerkte versies.

Tussen 2002 en 2005 was er een aanzienlijke uitfasering van machinaal vervaardigde sigaren. In 2006 waren er geen machinaal vervaardigde sigaren meer in het assortiment van Habanos S.A. Ze worden nog steeds in Cuba geproduceerd door Internacional Cubana de Tabacos S.A., maar worden niet langer geclassificeerd als Habanos.

Met de hand afgewerkte sigaren
Bij een machinaal gebundelde, met de hand afgewerkte, sigaar werden filler en het binder machinaal gebundeld. Echter het dekblad werd met de hand aangebracht.

Handafwerking van machinaal gebundelde sigaren (door het met de hand aanbrengen van het dekblad) werd in de jaren negentig verminderd en werd rond 2002 volledig uitgefaseerd.

Kleine sigaren
Kleine sigaren zijn machinaal vervaardigde sigaren die minder dan 3 gram wegen en gebruik maken van short filler tabak. Ze zijn verkrijgbaar in sommige Cubaanse sigaren merknamen. Dit assortiment omvat de Mini, Club, Puritos en Shorts.
Vóór circa 2001 werden ze buiten Cuba geproduceerd met 100% Cubaanse tabak. Sindsdien worden ze in Cuba geproduceerd en mogen daarom legaal Cubaanse sigaren worden genoemd, echter voldoen ze niet aan de D.O.P. standaard om te classificeren als Habanos.

In circa 2005 werden mini-sigaren uit het Habanos-assortiment gehaald en worden nu geproduceerd door Internacional Cubana de Tabacos, S.A.

Fumigatie en conditionering
Voordat ze worden verpakt worden de sigaren gefumigeerd met fosfine (fosforhydride) om de tabakskever Serricorne onder controle te houden. Vervolgens worden ze geconditioneerd in bundels in met cederhout beklede kasten om hun vocht te verminderen en te stabiliseren. Deze kasten worden tussen 16°C – 18°C ​​en 65% – 70% RV gehouden.

Kwaliteitscontrole
Kwaliteitscontrole wordt geleverd door testen en toezicht tijdens het rollen en later door zowel niet-destructieve als destructieve testen.

De begeleiders zijn deskundige rollers die zich voornamelijk bezighouden met het controleren van techniek, constructie en fysieke sigarenmaten aan de roltafels. Elke sigaar moet een zuigkrachttest doorstaan ​​voordat het dekblad wordt aangebracht.

Als de roller klaar is gaan de sigaren naar de afdeling kwaliteitscontrole waar elke sigaar wordt gecontroleerd op gewicht, lengte, ringmaat, consistentie, constructie en uiterlijk. Er worden ook monsters geopend om de interne filler constructie, samenstelling en vermenging van het blad te controleren.

Ten slotte wordt een monster van de sigaren proefgerookt om er zeker van te zijn dat ze overeenkomen met het vereiste karakter van de vitola. Ze worden beoordeeld op trekken, branden, aroma, smaak, sterkte en algehele kwaliteit.

Bevriezen
Naast fumigatie wordt het invriezen van de afgewerkte sigaren gebruikt om de tabakskever Lasioderma serricorne te doden. Het invriezen van sigaren begon rond begin 2005. Het wordt uitgevoerd in de belangrijkste temperatuur- en vochtigheidsgecontroleerde opslag- en distributiefaciliteit van Habanos in Guanabacoa. Dit, gecombineerd met gassing, is bedoeld om alle eieren, insecten en larvae in de tabak te doden.

Sommige regionale distributeurs hadden hun eigen vriesfaciliteiten. Die dateren van vóór de Habanos fabriek.

Dekbladen/wrappers
Wrappers hebben een basiskleurclassificatie zoals afgebeeld.

Binnen elke basiskleur zijn er vele tinten. Voor zover mogelijk worden sigaren van dezelfde tint toegewezen aan een enkele doos.

Als er een klein verschil is, zijn de tinten zo gerangschikt dat ze van donkerder naar lichter lopen, van links naar rechts over de doos.